To øyer, to land og to landfaste attraksjoner

Å bosette seg på ei øy, kunne være en trygghet i turbulente tider. Under skiftende tider i middelalderen, murte man seg gjerne inne på ei lita øy som var stor nok til å ringe inn med en høy forsvarsmur. Høye murer og ei naturlig vollgrav fra havet, utgjorde et effektivt forsvar mot angrep.

Her følger to turistattraksjoner som hver på sin måte har hatt nytte av å være isolert fra fastlandet, men som senere fant det praktisk og nødvendig å knytte seg sammen med fastlandet.

Vi begynner i Bulgaria. Like ved Sunny Beach (i gangavstand) ligger Nessebar. I enden av den lange stranda som sokner til Sunny Beach, strekker det seg ut ei øy med gamle murer. Dette er restene fra middelalderens festningsverk rundt Nessebar. Historien til Nessebar strekker seg tilbake til flere århundrer f. Kr. Selv før romertiden preget byen sine egne mynter. Her var det også tempel, agora og akropolis som stammer fra tiden under hellensk styre.  Byen har hatt sine glans-perioder, men også perioder da den nesten var helt fraflyttet. I dag er øya gjort landfast med en bred steinfylling og tofelts vei med gangsti på hver side. 

Bilde

Fra Svartehavet går vi sørover og ut i Middelhavet. Nord i Adriaterhavet ligger Kroatia med sine ferieperler stødd langs kysten. Også her finner vi en liten by med en lang historie. På kyststrekningen mellom Trogir og Sibenik, ligger øya Primosten. Her går bosettingen tilbake flere tusen år, og her livberget man seg av fiske og landbruk. Landbruket bestod i dyrket mark på fastlandssiden der oliven, sitrus og druer var viktige handelsvarer. I dag ser vi fremdeles rester etter forsvarsmurene som omkranset bykjernen. I likhet med Nessebar er denne vakre øya nå gjort landfast – ikke med ei bro – men med en solid steinfylling som støtter veien som fører deg inn gjennom den gamle byporten.

Bilde

Disse to øyene er omtrent like store, og har begge hatt betydning for sitt område i historisk sammenheng. I hvert sitt land og i hver sin region er de nå hovedattraksjoner for turister som trafikkerer området. Begge er absolutt verdt et besøk.

Legg igjen en kommentar